29 січня - День пам'яті героїв Крут

 Крути – одна з трагічних і водночас легендарних сторінок в історії українських визвольних подій1917-1921 років.    Завдяки звитязі та сміливості українських воїнів більшовицький наступ на Київ було зупинено на чотири дні, що дало змогу укласти Брестський мир між Українською Народною Республікою і державами Четверного союзу. Цим документом Україна визнавалась самостійною державою з західним кордоном, що існував між Австро-Угорщиною й Росією до 1914 року. Холмщина і Підляшшя відходили до України. Водночас Договір передбачав встановлення дипломатичних відносин між деякими країнами, повернення військовополонених, обмін цивільних інтернованих, відмову від будь-яких анексій і контрибуцій, негайне відновлення економічних контактів і взаємного обміну товарами.
Комунальний заклад «Бобрицьке навчально-виховне об'єднання «Заклад загальної середньої освіти - заклад дошкільної освіти» Великодимерської селищної ради долучився до  Всеукраїнської онлайн-конференції присвяченої бою під Крутами,яку проводив Комунальний заклад Київської обласної ради «Центр творчості дітей та юнацтва Київщини». 

29 січня у КЗ "Бобрицьке НВО" було проведено заходи щодо відзначення подвигу героїв: 
- урок-реквієм «Пам’ятаємо героїв Крут»; 
- виховні години «Вони загинули за Україну»;
- уроки історії «Історична драма «Крути»;
- перегляд кінофільму «Крути»;
- інформаційні хвилинки для здобувачів освіти «Пам’яті тридцяти...»;
- виставка в шкільній бібліотеці. 
Учням НВО під керівництвом директора Гарачука О.В., була проведена екскурсія «Шляхами Героїв Крут» ( Курган) село Літки. 

***
Уроки пам'яті у цей день проведені у закладах освіти громади.

Комунальний заклад «Великодимерський ліцей»
    "Кров під Крутами не була пролита марно. З неї, наче з бесмертя, розцвітають пелюстки Волі. Нехай пам'ять про наших героїв, що загинули під Крутами, буде вічною. І нехай їхня смерть буде для нас прикладом, як треба любити свою Батьківщину".

***
Комунальний заклад "Гоголівське НВО"

 З нагоди відзначення 103-річниці з дня бою під Крутами учні 5- 11 класів КЗ «Гоголівське НВО» 29 січня 2021 року переглянули фільм «Пам’яті героїв Крут», аби ще раз згадати тих молодих українських студентів, котрі героїчно відстоювали залізничну станцію Крути від наступу більшовицького війська.
    Шкільний бібліотекар разом з педагогом-організатором та учнями початкової школи облаштували тематичний куточок та провели інформаційну хвилину «Пам’ятай про Крути».
    Учениця 10-го класу Трушин Вікторія взяла участь у обласній онлайн конференції «Шляхами Героїв Крут» та виступила з доповіддю: «Уроки Крут: погляд через століття». Саму жертовність у боротьбі за державу зовсім молодих людей стала символом патріотизму. Не випадково захисники України під Крутами – справжні герої. Вони стали провісниками нашої незалежності, героїчної сторінки новітньої історії
 

Популярні публікації